Comerç electrònic de béns: Tributació.

Les empreses que realitzen vendes online, ja sigui mitjançant plataformes web “pròpies” com Woocommerce, Pretashop, Shopify etc o bé alienes, com Amazon, Wallapop, Ebay, entre d’altres, tenen que tindre molt present la tributació que les afecta.

Les empreses sovint tenen força clara la tributació de les operacions internes, és a dir on el comprador i el venedor estan a l’Estat espanyol, però la cosa es complica quan el client està en un altre país.

Per altra banda els particulars també tenen que tributar pels béns que venguin per internet.

 

Particulars que venen per internet.

Cada vegada són més freqüent les vendes de béns usats per Wallapop o altres plataformes similars, sovint amb desconeixement de la tributació de l’operació.

Aquestes operacions, estan afectades per dos impostos: l’impost sobre la renda obtinguda, normalment el IRPF, i l’impost sobre la Venda o transmissió, normalment Impost sobre Transmissions patrimonials (ITP a partir d’ara) o IVA.

En quant al IRPF, cal declarar el guany patrimonial obtingut a la declaració de renda que es fa cada any, aquest guany patrimonial sortiria de la diferència entre el preu de venda i el preu de compra, tot i que donat que sovint costarà justificar el preu de compra amb algun document extern, és freqüent considerar com a tal el preu de venda.

En quan al ITP o IVA, cal aclarir que la venda de productes no afectes a una activitat econòmica, tributaran per ITP, que a Catalunya per la majoria de béns està al voltant del 5%. El IVA només seria aplicable a aquelles operacions subjectes a una activitat econòmica, i el tipus general seria el 21%.

Aquí apareix la dificultat de determinar quan hi ha una activitat econòmica. En principi la venda ocasional d’algun bé propi usat no suposa una activitat econòmica, però, per altra banda, aquells que compren béns per tornar-los a vendre si que podrien ser considerats com que estan realitzant una activitat econòmica, cal estudiar cada cas.

Si suposem que estem dintre una activitat econòmica, la tributació seria l’exposada en el següent punt.

 

Empreses que venen per internet.

L’empresa que ven per internet, també haurà de tributar pel guany patrimonial que obtingui, tot i que en funció de la seva forma jurídica (autònom o societat mercantil) haurà de tributar per IRPF o per Impost sobre Societats.

En quan a l’IVA, s’aplicarà depenent de múltiples variables, com serien: l’objecte de l’operació, és a dir, s, és bé o servei, i en el cas d’aquests últims el tipus de servei prestat, el destí del bé o servei transmès; en funció de si el destí del bé o servei és l’estat espanyol, la UE o fora de la UE.

Les vendes de béns per internet estan dintre el conegut com a règim de vendes a distància.

A continuació exposem una sèrie d’orientacions generals per tal de valorar si les operacions realitzades estan dintre d’alguns d’aquest casos, per si ho considera necessari ens faci la consulta pertinent per tal de resoldre la tributació de l’operació.

El primer a determinar és on es troba el magatzem des del que es serveix al client. En cas que el magatzem estigui a l’estat espanyol s’aplicarà la llei de l’IVA. Aquí ens podem trobar amb tres tipus de destins:

 

  • Destinataris a l’estat espanyol.

S’aplica IVA al tipus pertinent (4, 10 o 21%)

 

  • Destinataris UE.

Destinatari empresa identificada com a tal a l’Estat Membre de destí.

Cal recordar que la identificació del mateix es pot validar mitjançant la consulta al Sistema d’Intercanvi d’Informació sobre el IVA (VIES). En cas d’estar validat es considera Entrega Intracomunitària

Destinatari particular o empresa no identificada a l’Estat Membre.

Aquestes operacions es facturaran amb el tipus d’IVA vigent a legislació espanyola, sempre que no s’excedeixi durant l’any natural precedent o durant l’any en curs, els límits fixats per cada Estat Membre. En cas d’excedir els mencionats límits caldrà aplicar l’IVA de l’estat de destí, per lo que caldrà donar-se d’alta a efectes d’IVA en el mateix.

Els límits de cada estat a data d’avui són els següents:

País Umbral
Àustria 35.000,00 EUR
Alemanya 100.000,00 EUR
Bèlgica 35.000,00 EUR
Bulgària 70.000,00 BGN
Croàcia 35.000,00 EUR
Dinamarca 280.000,00 DKK
Eslovènia 35.000,00 EUR
Espanya 35.000,00 EUR
Estònia 35.000,00 EUR
Finlàndia 35.000,00 EUR
França 35.000,00 EUR
Grècia 35.000,00 EUR
Hongria 8.800.000,00 HUF
Irlanda 35.000,00 EUR
Itàlia 35.000,00 EUR
Letònia 35.000,00 EUR
Lituània 35.000,00 EUR
Luxemburg 100.000.00 EUR
Malta 35.000,00 EUR
Països Baixos 100.000,00 EUR
Polònia 160.000,00 PLN
Portugal 35.000,00 EUR
Regne Unit 70.000,00 GBP
República Eslovaca 35.000,00 EUR
República Txeca 1.140.000,00 CZK
Romania 118.000,00 RON
Suècia 320.000,00 SEK
Xipre 35.000,00 EUR

Per aplicar aquest règim cal que l’expedició o transport dels béns entregats s’iniciï a l’estat espanyol amb destí a un altre Estat Membre, a més cal:

  1. l’expedició o el transport el realitzi el venedor pel seu compte,
  2. que el destinatari (comprador) ha de ser una persona física (particular), o una entitat o empresari no identificat a efectes d’IVA. Si el destinatari fos una entitat o empresari identificat, s’aplicaria el règim de lliuraments i adquisicions intracomunitàries.
  3. S’exclouen del règim els lliuraments de mitjans de transport nous, béns que necessiten d’instal·lació o muntatge abans de lliurar-los a l’adquirent, béns usats, objectes d’art, antiguitats, etc.

El que preveu aquest apartat és aplicable, en tot cas, als lliuraments efectuats durant l’any en curs a partir del moment en què l’import dels mateixos superi els límits quantitatius que estableixin els respectius Estats membres de destinació.

Tot i així, podran optar per aplicar aquest règim tots aquells empresaris amb vendes amb destinació a altres estats membres encara que no hagin superat els límits indicats. Cal tenir present que la opció tindrà una vigència de, com a mínim, dos anys naturals.

No obstant el que disposen els paràgrafs anteriors, els lliuraments de béns no s’entenen realitzats, en cap cas, al territori d’aplicació de l’impost quan els béns siguin objecte dels impostos especials.

 

Destinataris països tercers (o fora UE).

És una exportació de béns i com a tal és una operació exempta de IVA.