Societats inactives: obligacions i responsabilitats.
Quan una empresa es queda sense activitat, sovint els administradors decideixen no dissoldre-la, entre d’altres motius per l’esperança de donar-li una nova activitat i evitar els costos de la dissolució de la mateixa, deixant-la inactiva.
Aquesta decisió però té unes conseqüències que no sempre es tenen en compte, com per exemple:
- Tot i que si s’han fet les comunicacions pertinents a l’AEAT, en principi no caldrà presentar declaracions trimestrals, depenent del moment de la baixa si que cal presentar resum anuals fins i tot trimestrals.
- En tot cas cal presentar l’Impost sobre Societats.
- Cal elaborar la comptabilitat i legalitzar els llibres al Registre Mercantil.
- Cal formular els comptes anuals i dipositar-los al Registre Mercantil.
L’incompliment d’alguna de les obligacions amb l’AEAT comporta sancions de 150€ en endavant.
Igualment indicar que els deutes amb l’AEAT no pagats passen a ser responsabilitat dels administradors.
Així mateix l’incompliment del dipòsit dels comptes anuals pot comportar sancions a partir de 1.200€.
En tot cas, la societat té l’obligació de dissoldre’s si té un període d’inactivitat superior a l’any, en cas de no fer-ho els administradors seran responsables dels deutes contrets per la societat a partir d’aquell moment.
Per tant abans de decidir deixar una societat inactiva cal valorar els pros i contres, però en tot cas, cal tenir present que segueixen existint obligacions burocràtiques que en cas de no complir poden derivar en sancions i en responsabilitats per part del o dels administradors.
Si ho desitgen, poden contactar amb nosaltres, Contem assessors, per tal d’ajudar-lo a complir les obligacions fiscals i comptables derivades o bé per valorar la idoneïtat de mantenir la societat inactiva o no, així com consultar els serveis que podem oferir a la seva societat.