Sanció per dipositar els comptes anuals fora termini.
En un post anterior advertíem de la possibilitat legal de sancionar en cas de presentació fora de termini dels comptes anuals. En resum indicàvem que l’incompliment per l’òrgan d’administració de l’obligació de dipositar els comptes anuals dins el termini establert dona lloc al fet que no s’inscrigui en el Registre Mercantil cap document referit a la societat mentre l’incompliment persisteixi. S’exceptuen els títols relatius al cessament o dimissió d’administradors, gerents, directors generals o liquidadors, i a la revocació o renúncia de poders, així com a la dissolució de la societat i nomenament de liquidadors i als assentaments ordenats per l’autoritat judicial o administrativa.
La llei indica que l’incompliment per l’òrgan d’administració de l’obligació de dipositar, dins el termini establert els comptes anuals, també donarà lloc a la imposició a la societat d’una multa per import de 1.200 a 60.000 euros per l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes. Quan la societat o, si escau, el grup de societats tingui un volum de facturació anual superior a 6.000.000 euros el límit de la multa per cada any de retard s’elevarà a 300.000 euros
Al finalitzar cada any, els registradors mercantils tenen que remetre a la Direcció General dels Registres i del Notariat i aquesta, a l’ICAC, una relació alfabètica de les societats que no haguessin complert amb la obligació de dipòsit dels Comptes Anuals, per a la incoació de l’expedient sancionador corresponent. Per tant, l’ICAC té coneixement cada any de les societats que no han efectuat el dipòsit.
Fins aquest any no teníem constància de casos on s’hagués aplicat la sanció econòmica, però recentment hem tingut coneixement de l’aplicació d’alguna sanció per falta de presentació, on el sistema sancionador ha estat el següent:
- La sanció serà del 0,5 ‰ del total de l’import de les partides d’actiu, més el 0,5 ‰ de la xifra de vendes de l’entitat de l’última declaració a l’Administració Tributària, que s’haurà de presentar obligatòriament en cas de ser requerida pe tal de fer el càlcul, ja que en cas contrari la sanció s’ha quantificat en el 2% del capital social, segons les dades que constin al Registre Mercantil.
- En cas que s’aporti la declaració tributària, i la sanció resultant d’acord al sistema anterior sigui superior al 2% del capital social, s’aplicarà aquesta ultima reduïda en un 10%, suposadament per tenir en compte que s’ha complert amb el deure d’aportar les dades.
Les infraccions indicades a què es refereix aquest article prescriuen als tres anys.
En el cas dels administradors, la no presentació dels comptes suposa que no s’ha actuat amb la deguda diligència d’un ordenat empresari i en conseqüència si s’origina un dany a la societat, podria tant la pròpia Societat com els socis o un tercer reclamar els danys causats a la societat per aquest.
A més en el cas que la societat es trobi en una situació d’insolvència, la manca de diligència en l’actuació de l’empresari en la no presentació dels comptes, pot suposar que aquest hagi de respondre dels deutes de la societat, ja que la Llei Concursal estableix com un supòsit de concurs culpable la no formulació dels comptes anuals, no sotmetre-auditoria si estigués obligat, o la manca de dipòsit d’aquestes en el Registre Mercantil en algun dels tres últims exercicis anteriors a la declaració de concurs.