Partició de l’herència per part del testador

La partició de béns feta inter vivos pel causant i els hereus, respectant les legítimes, és vàlida i no requereix la seva ratificació en testament, tal com recorda una recent sentència de l’Audiència Provincial de Càceres resolent una disputa entre hereus per la partició de béns feta inter vivos fa anys.

La partició és vàlida i s’ha de passar per ella quan concorrin els següents pressupostos:

– que en el document —públic o privat— intervingui el testador —causant—;

– que no perjudiqui la legítima dels hereus forçosos;

– que hi hagi testament quan no es revoqui la partició.

En aquest cas, el document va ser elaborat per la mare, amb la intervenció dels seus tres fills, existint acord entre tots ells. La finca en disputa es va dividir en tres lots, sense que hi hagués mai cap discussió sobre els béns que s’adjudicarien a cadascun. No obstant això, no consta que la causant atorgués testament. Tanmateix, això no impedeix l’admissió de la validesa de la divisió i de les adjudicacions acordades, ja que existeix un acord ple entre els hereus, que van participar amb el causant en la partició i van signar els afegitons, van acordar les adjudicacions i han gaudit dels béns adjudicats; llavors, en tot cas, ells mateixos haurien repartit l’herència en els mateixos termes que els registrats en els afegitons que es van fer amb el concurs de la seva mare. Per tant, no seria necessària la ratificació per testament, essent suficient, si s’escau, que, si s’hagués atorgat, no anul·li la partició feta inter vivos.

 

En conflictes sobre herències, els nostres professionals podran assessorar-vos en la defensa de les vostres reclamacions i drets.