Dret d’informació en la fase de “precs i preguntes”
A efectes d’impugnació, la llei vincula el dret a la informació amb l’exercici del dret de vot; és a dir, la informació requerida ha de ser rellevant per poder emetre un vot amb coneixement de causa. Així, no es vulnerarà aquest dret si l’accionista sol·licita informació que no sigui rellevant per exercir el seu vot o pel que fa al que se sol·licita a l’apartat “precs i preguntes”, ja que en aquesta fase no s’adopten acords.
És un dret de participació en la marxa social que és obligatori (no pot ser renunciat ni modificat per acords particulars) i individual de cada soci. A més:
- Pot ser exercit abans de la celebració de la junta o durant el seu transcurs per l’accionista o el seu representant, així com –si els estatuts així ho disposen– per l’usufructuari o un creditor a favor del qual s’hagi constituït fermança de participacions socials. No obstant això, no poden exercir-lo aquells que, sense ser socis, assisteixen a la junta amb veu però sense vot.
- S’ha de sol·licitar informació sobre els punts a votar i que s’inclouen en l’ordre del dia. Tanmateix, com a excepció, cal recordar que és possible adoptar determinats acords fins i tot quan no estiguin previstos; en particular, la separació o el cessament d’administradors, l’exercici de l’acció social de responsabilitat contra ells i –excepcionalment, per garantir el bon funcionament de la societat– el nomenament d’administradors. En aquests casos, el soci podrà exercir el seu dret respecte d’aquests assumptes, encara que no estiguin en l’ordre del dia.
- S’ha d’exercir de bona fe. La impugnació d’acords per vulneració del dret d’informació no tindrà èxit quan s’hagi exercit de manera abusiva.
Els nostres assessors us informaran de l’abast dels vostres drets com a soci i, si sou conseller, de quan i com heu de facilitar la informació relativa a les juntes que convoqueu.